Flavonoidy: rastlinné látky, ktoré sú veľmi prospešné a ovenčené Nobelovou cenou

Už ste niekedy počuli o flavonoidoch? Prezradíme, že ich existuje okolo 4 000 druhov a stále sa objavujú nové. Prečo sú pre nás dôležité a v čom ich môžete nájsť? Prečítajte si náš článok, kde sme zhrnuli tie najpraktickejšie informácie:

Flavonoidy: rastlinné látky, ktoré sú veľmi prospešné a ovenčené Nobelovou cenou

Flavonoidy, alebo vitamín P?

Obidva pojmy používame pre jednu rovnakú vec. Sú to rastlinné látky, ktoré nájdeme nielen v ovocí, ale aj bylinách alebo kvetinách. Celkom bežne ich teda konzumuje každý z nás. Ukázalo sa, že sú veľmi prospešné nášmu zdraviu, a preto posledné roky môžeme pozorovať, že je odporúčaný aj zvýšený príjem alebo suplementácia. 

Medzi známe flavonoidy patrí napríklad rutín. Ak riešite problémy s cievami alebo so srdcom, určite vám bolo odporúčané zaradiť do jedálneho lístka pohánku – významný zdroj rutínu. Má za úlohu podporiť odolnosť cievnych stien a tak je aj ako surovina súčasťou výživových doplnkov na kardiovaskulárny systém. 

Väčšie množstvo flavonoidov nájdeme napríklad v citrusoch, paradajkách, čiernych ríbezliach, baze čiernej, čučoriedkach alebo napríklad v zelenom čaji. Z rastlín musíme spomenúť nechtík lekársky, kde pôsobia flavonoidy aj zvonka, ak ho použijeme v masti na hojenie rán. 

Prečo je dobré zamerať sa na flavonoidy?

Hovoríte si, prečo by ste sa práve vy mali o flavonoidy zaujímať? Stále viac sa ukazuje, že ich príjem má vplyv na najrôznejšie zdravotné problémy. Ide o dôležitý dielik skladačky, ktorý je pre nás dobre dostupný v ovocí i bylinkách a môže nám preukázať dlhodobú službu. Jedna z hlavných úloh flavonoidov je tá, že pôsobia ako antioxidanty. Chránia tak bunky nášho tela pred oxidatívnym stresom. To je pomerne komplikovaná a pre laika ťažko uchopiteľná vec. Ak sa chceme o svoje zdravie starať, mali by sme začať pri tých najmenších súčiastkach – a tými sú práve bunky.

Za objav flavonoidov dostal maďarský fyziológ a biochemik Albert Szent-Györgyi de Nagyrápolt Nobelovu cenu. A to už je skutočne potvrdením toho, že ide o zdraviu prospešnú látku, o ktorú by bolo škoda sa ochudobniť.


ImuBerin balení

ImuBerin

Komplexný doplnok stravy vyvinutý podľa originálnej nórskej receptúry.
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...