Flavonoidy: Čo to je a kde sa nachádzajú

Flavonoidy sú zlúčeniny, ktoré sa prirodzene nachádzajú v mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Vyskytujú sa tiež v rastlinných produktoch, ako je víno, čaj a čokoláda. Zatiaľ čo pre niektoré látky platí, že zostávajú skryté, pre flavonoidy to neplatí. Dávajú totiž o sebe vedieť farbou. Odpovedať na otázku „Flavonoidy? Čo to je?“ pritom nie je jednoduché.

Flavonoidy: Čo to je a kde sa nachádzajú
2. 7. 2025

Vitamín P, čiže flavonoidy: Čo to je

Dnes ich poznáme skôr pod označením flavonoidy, predtým bol ale bežný tiež termín vitamín P. O toto označenie prišli, pretože nie sú vitamínmi v pravom zmysle slova. Nepatria totiž do skupiny esenciálnych látok. Teda takých, ktoré si naše telo nevie vytvoriť samo (túto podmienku flavonoidy spĺňajú), ale zároveň sú pre organizmus nevyhnutné. 

Flavonoidy sa vyskytujú v rastlinách, ktorých kvetom a plodom dodávajú typické zafarbenie, a to vrátane červenej, svetlo žltej, modrej i fialovej. Pomáhajú tak priťahovať opeľovače. Ale to nie je všetko. 

Poďme sa teraz pozrieť na jednotlivé skupiny flavonoidov a ich zdroje podrobnejšie.

Flavonoly

Tento typ flavonoidov sa nachádza napríklad v cibuli, keli, hrozne a červenom víne, čaji, broskyniach, bobuľovitom ovocí, ale aj v paradajkách, hlávkovom šaláte alebo brokolici. Tieto látky chránia rastlinné bunky pred poškodením spôsobeným reaktívnymi formami kyslíka (voľnými radikálmi). 

Katechíny 

Potraviny s týmito typmi flavonoidov, ktoré sa tiež označujú ako flavan-3-oly, sú veľmi bohaté na živiny. Patria medzi nich najmä čaj (biely, zelený, oolong i čierny), jablká, bobuľovité ovocie ako čučoriedky a jahody alebo kakao, a teda aj kvalitné čokoládové výrobky. V rastlinách katechíny slúžia ako ochrana pred patogénmi a škodcami. Hrajú tiež rolu pri regulácii rastu rastlinných buniek.

Flavóny

Flavóny sú pigmenty obsiahnuté v modro a bielo kvitnúcich rastlinách. Nájdete ich napríklad v petržlene, červenej paprike, zeleri, z byliniek v rumančeku aj mäte piepornej. Pôsobia aj ako prírodný pesticíd, ktorý chráni listy pred škodlivým hmyzom, a fungujú ako UV filter.

Flavanóny

Flavanóny sú skupinou, kam patria len dve látky. Obsiahnuté sú v citrusových plodoch vrátane citrónov, limetiek, pomarančov a grapefruitov.

Izoflavóny

Izoflavonoidy sa skrývajú najmä v sóji, sójových výrobkoch a niektorých ďalších strukovinách, napr. vo fazuli fava. Pomáhajú rastlinám brániť sa pred patogénmi. Pri bôbovitých druhoch zároveň fungujú ako „signál“, ktorý rastlina vysiela do pôdy, aby pritiahla pre ňu dôležité baktérie.

Antokyanidíny 

Antokyanidíny dodávajú kvetom a plodom červenú, fialovú a modrú farbu. Nachádzajú sa prevažne vo vonkajšej šupke bobuľovín. Teda v červenom a fialovom hrozne (a víne), brusniciach, čučoriedkach, jahodách a černiciach. Pomáhajú chrániť rastlinné bunky pred UV žiarením a nepriazňou v podobe sucha i nízkych teplôt.



Imuberin

Vyskúšajte zadarmo!

* platíte iba poštovné a balné 1.95 €